De Lachende Cavalier

Geschiedenis voor een breed publiek

Muze

MUZE

Het schilderij De Lachende Cavalier van Frans Hals is het symbool van deze site én de muze van auteur Marjolein Overmeer. Het verbeeldt namelijk subliem hoe groot de impact kan zijn van een ogenschijnlijk klein detail.

Schunnige mop
De subtiele glimlach om de mond van deze jonge Cavalier, oftewel “galante heer” geeft het sc
hilderij een speelse uitstraling. En dat in een tijd dat lachen op schilderijen not done was voor de beschaafde mens. Dit kleine detail voegt emotie toe aan het schilderij en zorgt ervoor dat je je afvraagt wie of wat deze glimlach veroorzaakt. Je zou je zo maar voor kunnen stellen dat hij tijdens het poseren wordt afgeleid door een schunnige mop of mooie dame! Het statige portret verandert door dit kleine detail in een levendig schouwspel. Marjolein Overmeer wil met haar historisch advies ook net dat ene verschil maken, door haar werk en in haar benadering van geschiedenis.

Het schilderij is geschilderd in 1624 door Frans Hals. Zowel de oorspronkelijke naam van het schilderij als van de afgebeelde man zijn vandaag de dag jammer genoeg niet meer bekend. Het schilderij is te bewonderen in The Wallace Collection te Londen.

Historische websites
Naast deze website zijn er nog veel meer websites met interessante historische artikelen. Neem ook eens een kijkje op de geschiedenispagina van Kennislink of op Isgeschiedenis.

Een overzicht van geschiedeniswebsites is te vinden op Fambof, linkpagina's op het gebied van de wetenschap.