De Lachende Cavalier

Geschiedenis voor een breed publiek

BLOGBOEK

De heilzaamheid van het spaarbankboekje

Posted on December 3, 2009 at 5:52 AM

De jeugd zet nog steeds geld opzij: uit recent onderzoek blijkt dat 55 % van de jongeren spaart. Bijna 200 jaar geleden begonnen speciale spaarbanken deze deugd te stimuleren. Gepubliceerd op Anno.nl en in Sp!ts (03-12-2009)

 

In 1817 werd in Haarlem de eerste spaarbank geopend met als doelgroep ‘het gewone volk’. Deze spaarbanken waren initiatieven van welgestelde particulieren om de armere mensen en met name de jongeren op te voeden. Sparen was daarbij belangrijk, omdat het werd gezien als een sociale voorzorgsmaatregel. Bij gebrek aan inkomen door ziekte of werkeloosheid was er het spaarbankboekje om de eerste armoede tegen te gaan.


De jeugd werd daarnaast gestimuleerd om een startkapitaaltje te sparen voor als ze gingen trouwen. In Delft begonnen ze daar al vroeg mee. Vanaf 1825 kregen alle baby's een spaarbankboekje met 1 gulden cadeau. Zo konden de ouders voor hun kroost sparen en tegelijkertijd het goede voorbeeld geven.


Na de Tweede Wereldoorlog begon ook de overheid het sparen te promoten om de wederopbouw te kunnen financieren. Banken werkten hier graag aan mee en speciaal voor de jongeren verzonnen ze allerlei leuke spaarcampagnes. Gelokt door spaarkaarten met spaarzegels, cadeautjes in de September Spaarweek en concurrerende rentestanden stortten de jongeren hun spaargeld en werd het bedrag in hun spaarbankboekje bijgeschreven.


Dit spaarsysteem was jarenlang een succes, totdat de komst van het girale systeem langzaam de waarde van het tastbare spaarbankboekje wegnam. Aan het eind van de 20ste eeuw hadden alle banken de spaarbankboekjes afgeschaft en restte alleen nog het saldo op het bankafschrift.

 


Categories: Anno.nl, Sp!ts

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments