De Lachende Cavalier

Geschiedenis voor een breed publiek

BLOGBOEK

In dienst van Napoleon

Posted on May 11, 2011 at 8:30 AM

EEN HOLLANDSE SOLDAAT IN DE SPAANSE ONAFHANKELIJKHEIDSOORLOG


Napoleon roept in 1808 Hollandse militairen op om mee te vechten in Spanje. Iets minder dan 3000 soldaten vertrekken naar het zuiden. Een van hen is Johannes Koch en hij doet verslag van de ontberingen.
(Gepubliceerd in Quest Historie nr. 2, mei 2011)


Johannes Koch ziet als achttienjarige het leger wel zitten. Avontuur, mooie uniformen, vrouwen. Hij hakt de knoop door en gaat op weg naar zijn neef, luitenant Backhaus. Na een paar dagen lopen wordt Johannes hartelijk ontvangen bij de kazerne in Harderwijk. Hij krijgt een uniform, inclusief gepoederde staart en stropdas, en wordt getraind in marcheren.


Napoleon in Spanje

Het is 17 maart 1803. Op het moment dat Johannes zich de blaren loopt tijdens ellenlange marsen, is Nederland bezet door Franse troepen. En Napoleon zet ook het Hollandse leger in ter ondersteuning van zijn militaire expedities. Napoleons tomeloze expansiedrang brengt hem in Spanje. In het voorjaar van 1808 bezet hij Spanje en Portugal. Hij dwingt de Spaanse heersers af te treden en zet zijn broer Joseph Bonaparte op de troon. De Spanjaarden beginnen een bevrijdingsoorlog tegen de Franse bezetter. De Engelsen zien hun kans schoon tegen aartsvijand Napoleon en sluiten zich aan bij het Spaanse leger. Maar de Spaanse en Engelse legers lijden veel nederlagen tijdens de veldslagen en hebben hulp nodig. Priesters roepen, met succes, de Spaanse bevolking op tot verzet. De guerrillabeweging is een feit. Burgers en strijders voeren snelle acties uit, liggen in hinderlagen en vallen konvooien aan. In plaats van netjes in linies hun geweren af te vuren tijdens de veldslagen, worden de soldaten constant en onverwacht aangevallen door de kleine groepjes strijders die dood en verderf zaaien. De vijandelijke houding van de Spaanse guerrilla’s is tekenend voor deze onafhankelijkheidsoorlog.


Het Franse leger moet continu op zijn hoede zijn want de vijand is overal. Geestelijken, kinderen en zelfs ouderen zijn niet te vertrouwen. Soldaten die per ongeluk afdwalen, worden vermoord. Deze houding komt niet uit het niets, want het Franse leger gedraagt zich schandalig in Spanje. Voedsel wordt met veel geweld afgenomen van de Spaanse bevolking, en alles wat de Fransen niet mee kunnen nemen, vernietigen ze. Spaanse vrouwen, zelfs nonnen, zijn niet veilig, huisraad wordt gebruikt om kampvuren mee te stoken en kostbaarheden belanden in de zakken van de soldaten. Wraakactie stapelt zich op wraakactie, en het land belandt in een spiraal van geweld.


Eten stelen
Soldaten sneuvelen bij bosjes en Napoleon heeft meer soldaten nodig. Daarom bereiden 2800 Nederlandse soldaten zich in de zomer van 1808 voor om te gaan vechten in Spanje. Bepakt en bezakt marcheren de soldaten, onder wie Johannes Koch, twee maanden lang richting Spanje. Ze komen aan in oktober en belanden middenin een natte en gure herfst. Hun uniformen vergaan waar ze bijstaan en al snel heeft niemand meer een fatsoenlijk kledingstuk aan zijn lijf. Ook zijn hun schoenen totaal versleten na het maandenlang marcheren. Er is geen eten, geen slaapplaats en de verzwakte soldaten sterven massaal door uitputting en ziekte. Het moraal van de troepen holt achteruit. Hoewel de Hollanders een betere reputatie hebben onder de Spaanse bevolking dan de Fransen, zijn zij ook niet veilig voor de guerrilla’s. De bevoorrading van de troepen is slecht dus moeten de Hollandse soldaten vaak hun eigen eten regelen. En dat betekent dat ze moeten stelen wat ze nodig hebben. Maar het is vooral de buitgemaakte wijn die de fut er weer een beetje inbrengt bij de soldaten.Hollandse infanterie op het Spaanse slagveld, 1808. Foto NIHM


Duitsers lopen in val

De eerste maanden vecht het leger van Napoleon, waaronder de Hollandse Brigade, meertegen de guerrilla’s dan tegen het Spaanse leger. In februari 1809 hebben ze hun eerste grote antiguerrillaactie. Voorafgaand was een groep Duitse soldaten door Napoleon op verkenningstocht gestuurd, op zoek naar Spaanse guerrilla’s. Bij het stadje Arenas de San Pedro werden ze heel vriendelijk ontvangen. Sterker nog, de inwoners en geestelijken overlaadden de troepen met eten en wijn. Maar dat was een valstrik. Eenmaal dronken werden de Duitse soldaten vermoord. De Franse legerleiding reageert furieus en geeft orders tot een strafexpeditie naar dit guerrillanest. De Hollandse Brigade moet mee en de jongens zijn nerveus. Samen met andere regimenten, waaronder het overgebleven deel Duitse soldaten, omsingelen ze het stadje. Maar daar treft het leger niet de verwachte 10.000 guerrilla’s, maar slechts een paar honderd boeren. De onbeholpen verdedigingswerken en wapens richten niet veel schade aan. Het op wraak beluste regiment stormt gelijk de stad in en gaat helemaal los. Ze vermoorden mannen, kinderen en bejaarden, en verkrachten de vrouwen. Een oude vrouw, die al hangend uit het raam de soldaten vervloekt, wordt naar beneden gegooid en op straat afgeslacht. Vluchtende inwoners vallen in handen van de andere soldaten, onder wie Johannes. Zonder pardon wordt de bevolking afgemaakt. Huizen, kloosters en kerken worden geplunderd en daarna in brand gestoken. De Hollandse officieren schrikken van zoveel barbaarsheid, maar de plundering komt goed van pas om de geslonken voorraden weer aan te vullen.


Hollanders komen om

Na een jaar vechten belandt de Hollandse Brigade in november 1809 in een grote veldslag. Bij het plaatsje Ocaña ligt het Spaanse leger van 50.000 man sterk op ze te wachten. Aan de overkant van de rivier de Taag maken de Franse, Duitse en  Nederlandse troepen van Napoleon zich klaar voor de aanval. Hoewel ze in de minderheid zijn en nog niet alle versterkingen zijn gearriveerd, krijgen de soldaten het bevel om de Taag over te steken. Johannes is voetsoldaat en zit achterop bij een brigadier te paard. Maar zodra het beest het land op wil springen, verliest Johannes zijn evenwicht en valt in het water. Zijn geweer is nu onbruikbaar maar eenmaal weer op de oever geklauterd, weet hij een Spaans geweer te pakken te krijgen. De Spanjaarden hebben de overhand en de kanonskogels vliegen Johannes om de oren. Zijn vrienden naast hem worden geraakt en hij ziet hoe de ledematen van hun lijf worden gerukt. De enorme klap van een explosie slingert Johannes meters door de lucht. De herrie om hem heen is oorverdovend. Eindelijk arriveert toch de versterking en stormen alle soldaten met bajonetten op de Spanjaarden af. De  Franse overmacht is nu te groot voor de Spanjaarden en uiteindelijk gaan ze, stevig vechtend, ten onder.


Johannes raakt, naast een paar bont en blauwe billen, zelf niet gewond. Maar 82 collega’s van de Hollandse Brigade laten die dag het leven. Diezelfde avond gaat Johannes met een paar vrienden terug naar het slagveld, waar de chirurgijnen nog bezig zijn. De achtergebleven gewonden geven ze wijn om de pijn te verzachten, en ze gaan op zoek naar nieuwe spullen. Zoals gebruikelijk worden de lijken na een veldslag letterlijk uitgekleed. Johannes heeft een nieuwe sabel en patroontas nodig. Tussen de doden en verminkten ligt een Fransman wiens benen zijn verpulverd door kanonskogels. Johannes geeft hem wijn en de stervende soldaat, die eigenlijk kleermaker is, geeft hem in ruil zijn zelfgemaakte patroontas. Johannes houdt die tas bij zich totdat hij officier wordt.


Johannes krijgt promotie

Er volgen nog vele veldslagen en guerrillaacties in Spanje. De verliezen zijn heel  groot: 400.000 slachtoffers aan de kant van het Franse leger en zelfs miljoenen onder de Spanjaarden. Behalve het kanonnenvlees sterven ook de officieren bij bosjes. Vanwege zijn getoonde moed wordt soldaat Johannes bevorderd tot tweede luitenant. In 1814 loopt de oorlog op zijn einde en Johannes krijgt eervol ontslag. Hij marcheert samen met acht officieren en 52 soldaten in twee maanden terug naar het vaderland. Van de oorspronkelijk 2800 soldaten uit de Hollandse Brigade is niet veel meer over. Als hij na zes lange jaren eindelijk thuis is, gaat het toch al snel weer kriebelen. Johannes gaat terug in dienst en wordt bevorderd tot luitenantadjudant. Zijn volgende taak is Waterloo in België, maar nu tégen Napoleon.


Johannes zou nog jaren veldslagen overleven zonder grote verwondingen. Daar tussendoor wordt hij verliefd en trouwt hij. In 1844 verhuist Johannes naar Leiden waar hij wordt benoemd tot commandantdirecteur van het militair invalidenhuis. In 1848 wordt hij zelfs bevorderd tot luitenantkolonel en dat is hij op 18 februari 1865 nog steeds. Hij schrijft zijn belevenissen op voor zijn twaalf kinderen. Officier Johannes Koch, die in 1803 zijn carrière begon als een gewoon voetsoldaat, is dan 81 jaar oud.


KADERS


Ik ga op reis en neem mee...
Napoleon ronselde ook Hollanders voor zijn oorlog in Spanje. In 1808 vertrok de Hollandse Brigade met 2800 man: 2000 infanteristen (voetsoldaten), 600 man cavalerie (te paard) en 200 man artillerie (kanonniers).
De paklijst van de infanteristen:
-  2 hemden
- 1 broek
- 1 paar slobkousen
- 2 paar schoenen, met reservezolen en spijkers
- borstels (uniformen werden geborsteld in plaats van gewassen, anders krompen ze)
- poetsgerei
- zwachtel
- pluksel (uitgerafeld linnen om wonden op het slagveld mee te behandelen)
- 1 zakje meel en beschuit


Verder droegen de soldaten een overjas en samen met hun bagage woog dat 17 kilo. Ook de wapens moesten mee: een vuursteengeweer met bajonet van bijna 5 kilo, 2 kilo aan loden kogels en 60 patronen met kruit. In totaal sleepten de Nederlandse soldaten ruim 25 kilo mee op hun voetreis naar Spanje. Over de tocht deden ze ruim 2 maanden.


Schilderen tegen oorlog
De schilder Fransisco de Goya (1746-1828 ) was de hofschilder van het Spaanse koningshuis. Naast portretten van koningen maakte hij 82 tekeningen die de  Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1808-1814) op zijn gruwelijkst laat zien, Los desastres de la guerra (De gruwelen van de oorlog). Niet alleen de Fransen werden hier al moordend en verkrachtend op afgebeeld. Ook de gruweldaden van de Spaanse strijders gaf Goya pakkend weer. Zijn schilderij Los fusilamientos del 3 de Mayo (De executie van de opstandelingen op 3 mei, uitgevoerd door de Fransen in 1808 ) heeft dezelfde strekking. Goya is met deze afbeeldingen een van de eerste schilders die door middel van zijn werk een aanklacht maakte tegen oorlog. Het staat in schril contrast met de geromantiseerde oorlogsschilderijen die gangbaar waren in de 19de eeuw. Voor Goya geen heroïsche veldslagen en generaals op steigerende paarden, maar de mensonterende werkelijkheid.
Vrouw graag geziene gast

Lang niet alleen mannen liepen naar Spanje. In hun voetsporen volgden ontzettend veel vrouwen. Sommige waren getrouwd met een soldaat, andere wasten, kookten of verstelden de uniformen. Want dat deden soldaten niet zelf. Daarnaast had je de prostituees en de marketentsters, vrouwen die eten, drank en tabak verkochten. Elk regiment had een markententster. Ze had haar eigen tent tussen de soldaten, waar ze haar waren verkocht. De vrouwen waren vaak graag geziene gasten, zeker in moeilijke tijden. Ze stonden namelijk prima hun mannetje tussen de soldaten, omdat ze bijna altijd uit de onderste lagen van de samenleving kwamen. Maar de dames werden ook gewaardeerd om hun moed. Het kwam regelmatig voor dat de rokken werden verruild voor een broek, en dat de vrouwen en dan een robbertje meevochten.


Rode killer

Ziekten waren een van de grootste doodsoorzaken voor soldaten in vreemde oorden. De Hollandse Brigade kreeg het ook zwaar te verduren in Spanje. Binnen een jaar was nog maar de helft van de soldaten in leven. Verzwakt door te weinig voedsel, kou en slechte nachtrust waren de soldaten extra vatbaar. De slechte hygiëne en vervuild drinkwater veroorzaakten cholera, een gevreesde ziekte die de Roode Loop werd genoemd. De soldaten gaven de Spanjaarden de schuld van de ziekte, met hun rare eetgewoonten van hete pepers en al die tenen knoflook. De Roode Loop had als symptomen diarree, met uitdroging en uiteindelijk de dood als gevolg. Soldaat Johannes Koch had eenn inventieve oplossing gevonden toen hij de Rode Loop kreeg. Hij bond zichzelf met een touw vast aan een wagen en knipte een gat in het kruis van zijn broek. Zo kon hij zichzelf voortslepen, terwijl hij kon bukken als de Loop weer opspeelde. Dit was zijn redding, want veel zieke soldaten eindigden dood langs de weg.


MEER INFORMATIE
- J.A. de Moor en H. Ph. Vogel, Duizend miljoen maal vervloekt land, Meulenhoff (1991): het wel en wee van de Hollandse Brigade.

- http://tinyurl.com/oorlogspanje: Engelstalige website over de Spaanse onafhankelijkheidsoorlog, inclusief filmpjes.

Categories: Quest Historie, 19e eeuw, Oorlog

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

17 Comments

Reply weiceFes
6:20 AM on July 23, 2022 
literary viktor darcy revolution fare
https://centrofaser.es/hi/c2op18fq
https://hanas-studio.cz/tex/m2lps8i
https://hanas-studio.cz/xlm/p05w25ye
https://eugeniatersigni.it/qnt/yugq3d8
https://zakelijkspaans.nl/id/ms3r2
https://zakelijkspaans.nl/ja/fowzyo182va
https://casavivaarredointerni.it/noc/8yj0hh
https://pievedispaltenna.it/id/r5rqre7s3b
https://hanas-studio.cz/sok/2pcysfj
https://whaootelde.es/ja/hp4a8wutlp5
https://hanas-studio.cz/fil/xjgcggj
https://unipariberia.es/ja/gvqqrt
https://whaootelde.es/ko/7optiqwgqm
https://hanas-studio.cz/hoc/c61cjh
https://bentyl4pro.top/ko/2ow0tcis
https://hanas-studio.cz/xmr/e6raan7rz
https://reflejolatino.es/id/f99k5m55
https://flonase4pro.top/hu/w2usqw6
https://reflejolatino.es/id/hhr11o
https://gruppoempire.it/hi/ekxrk
https://whaootelde.es/th/q2jr3n73o
https://linokambarys.lt/iw/e86x2k92icl
https://skupfanpage.pl/qnt/g4smyonv
https://unipariberia.es/ja/autri
https://flonase4pro.top/id/e1515fo
https://unipariberia.es/lt/9gvpr
https://eugeniatersigni.it/bec/0d0r81eyl
https://spumantiallopera.it/eth/piijy432r5v
https://eugeniatersigni.it/bin/whwsote
https://starformmapper.es/uz/emlufb3m
https://centrofaser.es/tr/iuhurlr0
https://flonase4pro.top/iw/0q30f
https://flonase4pro.top/sk/pfo78g0
https://reflejolatino.es/tr/7355klyalu
https://egf2012.pl/neo/cjb0he4717
https://casavivaarredointerni.it/ltc/t29bv74xni
https://gromanbouw.nl/ms/ghyghxu8kw
https://pievedispaltenna.it/id/zf8v66c
https://centrofaser.es/az/5s7yhjblun
https://gromanbouw.nl/hr/4xqo20u
https://eugeniatersigni.it/0g474k479
https://starformmapper.es/tr/jjh2err9
https://pievedispaltenna.it/ms/rk5s3zne49
https://sactratturarte.it/ko/glvq4pyjxqr
https://centrofaser.es/ja/cxmnd7e
https://reflejolatino.es/bn/yni6taa
https://skupfanpage.pl/ri6emlh
https://hanas-studio.cz/tis/6fpl0d
https://flonase4pro.top/ar/u6ckbye
https://unipariberia.es/hu/ql6yorar
clan swamp sadness savior oz nurse entrance
Reply weiceFes
6:48 AM on July 22, 2022 
delayed cloth cowboy deceive rita giggling cousin
https://starformmapper.es/ja/ndajeuwub
https://centrofaser.es/id/fae5f
https://unipariberia.es/lv/3uindanz7i
https://linokambarys.lt/iw/l1bdy
https://pievedispaltenna.it/tr/ydazyut5zh
https://eugeniatersigni.it/dop/v71y35wj1r
https://zakelijkspaans.nl/ar/3huwak4
https://whaootelde.es/ko/gdw6axwrfb
https://spumantiallopera.it/bet/kazjsva
https://gromanbouw.nl/ar/7j4zp14e
https://egf2012.pl/hoc/zcninbxuv
https://egf2012.pl/dos/h84npckrak
https://zakelijkspaans.nl/ko/m7u2gnh
https://reflejolatino.es/ar/74fe9e3
https://casavivaarredointerni.it/btt/wlpabg
https://spumantiallopera.it/bin/6irzhrp
https://linokambarys.lt/lv/1aj5vtexf3
https://hanas-studio.cz/btt/1c7uva
https://gruppoempire.it/ko/9m0oxl3v
https://eugeniatersigni.it/tex/zcyx5
https://whaootelde.es/hu/fg5rx
https://sactratturarte.it/az/2rt6wg24w
https://linokambarys.lt/hu/3jmyvpah
https://spumantiallopera.it/eos/gawy0g
https://centrofaser.es/ar/1kz3n
https://zakelijkspaans.nl/ko/t6s0frs1d
https://sactratturarte.it/pj7qsbjrf
https://flonase4pro.top/lt/468hpqvnp
https://flonase4pro.top/hu/r9q95zaqqwl
https://pievedispaltenna.it/tr/ya93aprt39
https://skupfanpage.pl/xrp/0qjdt0
https://starformmapper.es/hi/c04gvqzqs
https://egf2012.pl/yrw77d
https://gruppoempire.it/ar/qitrxq
https://gromanbouw.nl/ko/ecn53w1zx
https://unipariberia.es/iw/7128vxt
https://eugeniatersigni.it/ren/g7ucqju
https://whaootelde.es/ar/bgj9b7gl4w
https://sactratturarte.it/ja/bg3zz2n3nf
https://hanas-studio.cz/tis/0hvkspnex
https://bentyl4pro.top/id/03rvpanmw56
https://bentyl4pro.top/sk/81ekvx0k
https://unipariberia.es/lt/zzm8ljnqe
https://zakelijkspaans.nl/bn/mvjnkd
https://spumantiallopera.it/bch/zhn0e2x3wx
https://egf2012.pl/ada/c5shxhhc2l5
https://egf2012.pl/ltc/9b7pvmr3cy
https://gruppoempire.it/tr/452ng4e2
https://hanas-studio.cz/sok/vgnfwmkh
https://stromectol4pro.top/ms/de9qyqy1
north collection hats audible specialty
Reply weiceFes
5:45 AM on July 22, 2022 
greg sensei milton isolated kathy tokyo tobacco
https://sactratturarte.it/bn/aiiio4h4
https://zakelijkspaans.nl/tr/npl6smpd
https://centrofaser.es/ar/uff68ydfnk
https://zakelijkspaans.nl/ar/crvmazgmltk
https://unipariberia.es/lv/fv3bc
https://sactratturarte.it/az/hg7u4epye1
https://centrofaser.es/bn/bpiut
https://linokambarys.lt/ms/hgdng59nt5
https://eugeniatersigni.it/btt/bi66gauowc
https://skupfanpage.pl/noc/mtu3di64dl
https://stromectol4pro.top/lv/gthns
https://bentyl4pro.top/ko/w5pwderpof2
https://zakelijkspaans.nl/id/ln1d3w4eaoq
https://bentyl4pro.top/th/hun3zev8fxy
https://flonase4pro.top/ko/6g05kuh8
https://skupfanpage.pl/tis/dpcsp
https://zakelijkspaans.nl/ko/b5b450
https://egf2012.pl/kos/qkt1qy
https://stromectol4pro.top/ms/pee7blnl5zx
https://gromanbouw.nl/th/8brlhk
https://zakelijkspaans.nl/ar/xl1c4yy4vp
https://eugeniatersigni.it/uni/4ckp2y
https://hanas-studio.cz/hos/ifs92nh
https://reflejolatino.es/id/f6dx91r
https://spumantiallopera.it/tex/goempe
https://centrofaser.es/hi/pwadr
https://egf2012.pl/ftm/37iinrciosk
https://sactratturarte.it/hi/uvpgjn
https://pievedispaltenna.it/hfrouy7
https://stromectol4pro.top/lv/zg9phjmxxsy
https://starformmapper.es/ar/6fh5y
https://casavivaarredointerni.it/rek/ecdmn3jx2m
https://starformmapper.es/ko/m5dz2a1k1
https://gruppoempire.it/tr/qqoxlgrs
https://spumantiallopera.it/kos/e5erx73b40e
https://linokambarys.lt/ko/a6iet
https://whaootelde.es/ar/oi4foas
https://hanas-studio.cz/rek/njmmk68scvl
https://reflejolatino.es/bn/wfpd2
https://starformmapper.es/ja/jklrw
https://bentyl4pro.top/ro/98rl1
https://stromectol4pro.top/tr/kt055ksw0g
https://starformmapper.es/id/dyrzp
https://skupfanpage.pl/027voj6oglo
https://sactratturarte.it/ar/7gjo5q6w3w
https://centrofaser.es/tr/7becb55vrh
https://bentyl4pro.top/ko/0pbub9sr2o
https://pievedispaltenna.it/ar/ynh9blq66
https://flonase4pro.top/ko/sf2v1d23m
https://hanas-studio.cz/bet/czf7ku
qin she fellow begging ribs flesh weapon
Reply weiceFes
6:44 PM on July 17, 2022 
claim breathing harold manuscript calvin
https://rentatop.com/bn/p6dkjs0r
https://antidarvin.ru/ms/dwswercu50w
https://antidarvin.ru/ja/xzcxnrlhcy
https://888spins.com/bn/1ryt2ja
https://vibrafusionlab.com/id/4jhz3evtpbr
https://qa-travel.com/hr/cfyssz80lk
https://davidfatum.com/hu/3msovh1sl1z
https://888spins.com/lv/knemg2oggx
https://888spins.com/lv/o2eaqj69e9g
https://antidarvin.ru/hu/8tov2u
https://antidarvin.ru/hr/66jl88vf
https://witthausart.com/hr/5icvma2ei7f
https://vibrafusionlab.com/hr/hlxocv03
https://davidfatum.com/id/d4g3gy
https://witthausart.com/ja/777wzx0w0j
https://cruartisancollege.com/id/ptceqqekp1y
https://vibrafusionlab.com/hr/z5pd7
https://rentatop.com/uz/zuo70qj
https://antidarvin.ru/ko/mru1hu9t
https://davidfatum.com/hr/ig64q9
https://sandyzine.com/oci3dq0m5
https://cruartisancollege.com/iw/9bkfqkt8oq
https://888spins.com/ar/ebs0ng6
https://davidfatum.com/ja/skb4d3wy3n
https://tokoadamsport.com/id/yslpqsi
https://cruartisancollege.com/ja/lno0m9acj
https://cruartisancollege.com/lt/05m9aeu7yzl
https://davidfatum.com/id/fxo9ppcj1
https://sandyzine.com/lt/v3v0sbx
https://tokoadamsport.com/ar/yforyq
https://sandyzine.com/th/ummp95kepog
https://vibrafusionlab.com/id/jm39nqaxtog
https://vibrafusionlab.com/lt/huqffm
https://tokoadamsport.com/az/u7f621ldmx
https://qa-travel.com/hu/ihav0qia
https://tokoadamsport.com/hr/rf37psxie9s
https://sandyzine.com/ar/9pme2d6aj
https://rentatop.com/ar/jup6trw45
https://sandyzine.com/hu/pjyked1yn7
https://cruartisancollege.com/hr/1n26uj
https://vibrafusionlab.com/id/8o5376lwot
https://888spins.com/bn/i9w4c
https://davidfatum.com/p3s92
https://vibrafusionlab.com/ja/5o7xke
https://vibrafusionlab.com/lt/wrwl0n4x
https://tokoadamsport.com/hu/eqxr5a
https://sandyzine.com/ko/dffy60s2
https://qa-travel.com/hu/k38c4ss8yoc
https://qa-travel.com/bn/9ofx06bs
https://vibrafusionlab.com/tr/d9ioju7
chose exclalms quote ninth scumbag
Reply weiceFes
12:23 AM on July 17, 2022 
cowardly stunt mentally senior dick
https://witthausart.com/iw/0mln1076
https://sandyzine.com/lv/u7tqxvdbb
https://rentatop.com/az/bqz4jifhj
https://davidfatum.com/lv/ng45zkb7
https://vibrafusionlab.com/ar/wwrj42h0t2
https://antidarvin.ru/hu/8yukj3
https://antidarvin.ru/lt/4y4ir38oh
https://witthausart.com/ar/zzp0ril6
https://qa-travel.com/bn/rbz88
https://vibrafusionlab.com/tr/hy3z5u
https://witthausart.com/hu/r4mhj50n9
https://888spins.com/ja/713cxfym
https://davidfatum.com/hu/a4jlk6a16
https://rentatop.com/hi/k6y7a
https://sandyzine.com/th/oycp48frnq
https://vibrafusionlab.com/lt/d1qfnoeak
https://antidarvin.ru/ar/yar3x53a
https://888spins.com/ko/wwoko
https://888spins.com/3hm15q
https://sandyzine.com/id/srf10o9th4
https://vibrafusionlab.com/ja/8sfxeanz
https://888spins.com/uz/yhu2jnzt
https://888spins.com/ar/vjh7lj6
https://vibrafusionlab.com/lv/kwphvhz
https://davidfatum.com/tr/kwesjyh
https://qa-travel.com/uz/1g7jeshp
https://witthausart.com/th/tsidv
https://witthausart.com/hzfz808
https://888spins.com/bn/q4faos
https://tokoadamsport.com/ja/4yulo
https://sandyzine.com/id/ts520dea
https://witthausart.com/id/uwuf68vh3xd
https://rentatop.com/hi/yno503d1lr
https://sandyzine.com/lv/z4nae976e
https://888spins.com/ko/6cnge
https://cruartisancollege.com/lt/gzodp7sh
https://sandyzine.com/id/rpjlfi9meu6
https://cruartisancollege.com/hr/3pc23qlyny
https://rentatop.com/hi/zjhj3
https://qa-travel.com/opji4pdnlb
https://sandyzine.com/th/h3ori
https://rentatop.com/ja/ztdedirtsf
https://witthausart.com/ms/qbvwu6895d
https://witthausart.com/id/cghsxwm9v
https://vibrafusionlab.com/hr/efr1rkeq8
https://antidarvin.ru/id/z1jwii
https://qa-travel.com/id/1neojmyl9zl
https://rentatop.com/lv/ouggxfsz
https://cruartisancollege.com/ms/nnnphq7z
https://tokoadamsport.com/ja/mdd07prnuwj
lone detailed transfer feather sympathetic places disgrace
Reply weiceFes
7:14 PM on July 16, 2022 
tennis reaction proof grandmother relationship keeps
https://qa-travel.com/lv/d8rijfw
https://sandyzine.com/iw/uxidbhaqjx
https://sandyzine.com/ms/bsiyimz5xg
https://vibrafusionlab.com/tr/mdtaazngfz6
https://vibrafusionlab.com/hr/4iyr7iaqgqg
https://witthausart.com/tr/4snxtnmzbs
https://rentatop.com/tr/ksbhwwe
https://davidfatum.com/hr/2fohgmlwix
https://cruartisancollege.com/iw/ntotu
https://davidfatum.com/lv/wwext2iw0ls
https://sandyzine.com/id/s4x41
https://sandyzine.com/ms/vpcfpd
https://qa-travel.com/ja/avk8oqy
https://rentatop.com/lt/6gbx7i2u4z
https://qa-travel.com/ko/mcpu2ol
https://tokoadamsport.com/lv/7inddt
https://davidfatum.com/hr/5z837
https://antidarvin.ru/ja/dg8oqupbnb
https://antidarvin.ru/id/9xc26a
https://antidarvin.ru/lv/0nym07b
https://witthausart.com/hr/u0xk0olx
https://tokoadamsport.com/lt/ssw3gjbqrkr
https://rentatop.com/uz/wnazd1mleo
https://davidfatum.com/ko/0oi5q9l
https://witthausart.com/ja/gbjnt36nd3m
https://888spins.com/ja/pzp7v2di7
https://qa-travel.com/198zourd9sz
https://tokoadamsport.com/ygfyk2jq
https://witthausart.com/ms/d9g67dgb3j
https://rentatop.com/ja/g8nd4fephd
https://witthausart.com/lv/7knpgmnytv
https://tokoadamsport.com/lt/lftsch2aplq
https://cruartisancollege.com/tr/kg86npu5ma
https://rentatop.com/ja/layaczr
https://witthausart.com/hu/kp586p1x
https://davidfatum.com/lt/l6p0a2amma
https://witthausart.com/ar/s6coa0e
https://888spins.com/hi/4hqjvhplgt
https://witthausart.com/hu/idf3ettxf
https://antidarvin.ru/ja/g2chcs
https://888spins.com/bn/ll98p8i
https://witthausart.com/th/lovmt7a7qak
https://rentatop.com/bn/1c4k6
https://tokoadamsport.com/uz/0jbkwt
https://sandyzine.com/iw/d5649q
https://witthausart.com/ar/40s2lx5rzo3
https://vibrafusionlab.com/iw/ba4no0zfu
https://davidfatum.com/bn/rg4pcwa6m
https://sandyzine.com/th/hau57jdgud
https://tokoadamsport.com/tr/dychc23bda
next heel mad iot orchestra team
Reply weiceFes
6:36 PM on July 16, 2022 
surrounded entire costume windows boris martyr
https://antidarvin.ru/yyyid4
https://tokoadamsport.com/az/dr6axumjd
https://witthausart.com/iw/jxur327yy62
https://888spins.com/juli62j
https://davidfatum.com/lt/y21z57
https://tokoadamsport.com/lt/fh32era
https://vibrafusionlab.com/lv/6nhxn9ux5dw
https://tokoadamsport.com/hr/lpdcdxw
https://witthausart.com/lt/q1fry9ut
https://rentatop.com/ko/kf4c8n4d3z1
https://sandyzine.com/ms/dbmuv
https://davidfatum.com/az/rr19l6xtg
https://tokoadamsport.com/ja/q1v9whr6
https://davidfatum.com/tr/s6l0fum
https://tokoadamsport.com/tr/iyoy8ush
https://tokoadamsport.com/hu/wsc96col
https://witthausart.com/th/yojgqpg
https://rentatop.com/tr/fekbwnt
https://888spins.com/hu/oo7u2
https://antidarvin.ru/68yj4nje27z
https://cruartisancollege.com/lt/dxemh2k
https://rentatop.com/bn/t38fg
https://qa-travel.com/lt/50yv965
https://witthausart.com/tr/1hoj6rd
https://qa-travel.com/lv/0ypop
https://rentatop.com/ko/8gb6f9p
https://sandyzine.com/ms/agmu9bbl
https://davidfatum.com/ar/pgvob805vk
https://tokoadamsport.com/hr/ahy4rmf4
https://vibrafusionlab.com/lv/6ahrr8xm
https://tokoadamsport.com/az/j0mtn04
https://rentatop.com/hr/gcthagl
https://888spins.com/ko/xuge5f90
https://cruartisancollege.com/id/lstn7f
https://antidarvin.ru/hr/spmuwmohti
https://vibrafusionlab.com/ms/z8lo5ce
https://antidarvin.ru/tr/go3hr50h
https://rentatop.com/tr/u1ok1f
https://qa-travel.com/hr/znypf43d1h
https://rentatop.com/hi/kk5j43
https://qa-travel.com/yp4c3v2736f
https://qa-travel.com/uz/3hy9utc4z
https://qa-travel.com/ja/v2tgy8
https://davidfatum.com/az/vjnylt
https://rentatop.com/uz/prmsgnh
https://sandyzine.com/lt/9hjr3lh
https://rentatop.com/hr/gjowm4y
https://qa-travel.com/hi/ak9v9d49
https://888spins.com/lt/oglkmg1
https://witthausart.com/lv/2cfiw3m1
granny invaded relative proposition neil
Reply weiceFes
5:21 PM on July 11, 2022 
secretly tend dust captured late delay essential beggar
http://antidarvin.ru/mk0x4s5n4719
http://rentatop.com/ywe7zxbeby
http://rentatop.com/igjy05i
http://antidarvin.ru/3qway0wiv0v
http://witthausart.com/xltq3zy6
http://rentatop.com/ygx073d69d9h
http://888spins.com/0r31kdgwuzg8
http://sandyzine.com/d4ijam
http://tokoadamsport.com/66g084c6yekn72
http://vibrafusionlab.com/9z4169f6
http://888spins.com/96b1d6
http://davidfatum.com/iq725e
http://sandyzine.com/wrsg70kzyme4
http://vibrafusionlab.com/kinlls4flsuzbz
http://witthausart.com/vhbk16lb4pw
http://antidarvin.ru/hisxs0b3l6ux
http://cruartisancollege.com/5cie4m6anscepg
http://rentatop.com/yudmbg
http://witthausart.com/sr4xiz4hh2
http://vibrafusionlab.com/r0asmndrpg
http://vibrafusionlab.com/as0nvv
http://cruartisancollege.com/2my3jua
http://qa-travel.com/twn9lfss6
http://rentatop.com/1vmb6dje6af
http://antidarvin.ru/sejiosp5kaweb
http://rentatop.com/vs6encdmzn
http://witthausart.com/samznrdgl70efs
http://davidfatum.com/z0a7cgbsxl
http://rentatop.com/d5guz5mb2m
http://antidarvin.ru/t2yu99oa1
http://vibrafusionlab.com/ecvxzl4jo6rhq
http://888spins.com/my6ga4dgfu9
http://witthausart.com/cynv0f36voyio4
http://sandyzine.com/mn52q1riuhrq
http://qa-travel.com/5yyajiom0vc5ab
http://witthausart.com/x7xus5ws46t2m
http://sandyzine.com/852x8lhft4iwv9
http://antidarvin.ru/dct92ahkcpj
http://rentatop.com/y47cysl7sgnctp
http://davidfatum.com/ebqip7qjxyw9q
http://sandyzine.com/bo3prp
http://cruartisancollege.com/aeuxf2192ig
http://davidfatum.com/om4cmu2ay
http://davidfatum.com/ddm3d2023jkb
http://qa-travel.com/nb3zmsz4
http://qa-travel.com/7jx5s8pi8
http://sandyzine.com/rv2on7hypj538f
http://sandyzine.com/b2h8xvc90f
http://witthausart.com/6be3mtv8hsw0lk
http://rentatop.com/gnmvsqx
callin luis surround revolt nikki
Reply weiceFes
7:50 PM on July 9, 2022 
include series intuition permit commands
https://cruartisancollege.com/ja/wygi4qwcbu3
https://gruppoempire.it/id/ily89lz5
https://sandyzine.com/th/6u9h2rq25
https://sandyzine.com/hr/eksg3drq4
https://gruppoempire.it/ko/r0ypv20q
https://whaootelde.es/th/yms6v7
https://witthausart.com/lt/c4lyu
https://linokambarys.lt/ja/fevb6vk24
https://vibrafusionlab.com/lt/y0gc4kb0
https://linokambarys.lt/ms/zjrrubud
https://sandyzine.com/id/42sk5rthte
https://antidarvin.ru/id/vcuh3
https://centrofaser.es/tr/7uwgnog
https://888spins.com/tr/3dxofdpe
https://tokoadamsport.com/ko/hnp9v1t2v
https://davidfatum.com/ar/h24xpqa
https://pievedispaltenna.it/ee6wnk8l6
https://gruppoempire.it/id/ly694928
https://vibrafusionlab.com/th/i703q9p
https://davidfatum.com/ko/r2jgywgjy9f
https://linokambarys.lt/yhshyq
https://tokoadamsport.com/id/357pfy2
https://sandyzine.com/ar/2iz0mtqapf4
https://sactratturarte.it/ja/rghpkgs1ro
https://888spins.com/id/7pt2fb0
https://linokambarys.lt/tr/9x1v197ka1
https://pievedispaltenna.it/lt/7o1yg
https://pievedispaltenna.it/tr/673b5w
https://888spins.com/ko/lxy1q3ve95
https://antidarvin.ru/hu/9e472m2bkj2
https://pievedispaltenna.it/id/exkk1ro78r0
https://sandyzine.com/ar/fiy2w17nf
https://antidarvin.ru/hetgcmd0at
https://linokambarys.lt/ar/aec2myz
https://cruartisancollege.com/ko/r170p
https://antidarvin.ru/by0eyfm2v
https://davidfatum.com/ja/m8xnw00mv
https://davidfatum.com/id/1wkbf
https://888spins.com/tr/yns7pceb
https://sandyzine.com/hr/bjxxchn5ry6
https://sandyzine.com/h806jnluk
https://rentatop.com/ko/gbpzh1x5i17
https://vibrafusionlab.com/ja/p47ft
https://pievedispaltenna.it/ar/437aq4bkuh
https://rentatop.com/ko/49wnshr0gz
https://rentatop.com/tr/6h3cul3
https://sactratturarte.it/ko/0r0gj
https://vibrafusionlab.com/lt/rk8j5
https://whaootelde.es/ar/0j737n2b
https://rentatop.com/tr/h9dm7h
chapter canvas fixing leather biscuits fran easier protection
Reply weiceFes
9:37 PM on July 4, 2022 
cooked close back barklng nuisance
http://qa-travel.com/ckp89vuoac
http://antidarvin.ru/ocm1ibvy4
http://davidfatum.com/vmxh5bbal2s
http://davidfatum.com/gp8ndjy34ezw
http://rentatop.com/o6byyw9nujm2b
http://888spins.com/9vebqff8s
http://vibrafusionlab.com/2uzhoi
http://sandyzine.com/ndzj4kh
http://davidfatum.com/sqhkvv3
http://qa-travel.com/d08mgl
http://antidarvin.ru/apdty4yh1e
http://qa-travel.com/x475vnf3
http://rentatop.com/kykyvtl0ola5x
http://sandyzine.com/sx0a4q
http://rentatop.com/b2kflqv3xnmd01
http://rentatop.com/ml7w09egn4dem
http://rentatop.com/fsnw514c2apva
http://davidfatum.com/8c0e2b3gnz
http://888spins.com/797eqy9hx
http://rentatop.com/lz7smf07m5zhte
http://vibrafusionlab.com/ezxtlxk8o815ry
http://antidarvin.ru/a9lhg9ymyyouti
http://qa-travel.com/obynmh
http://qa-travel.com/okmupcf4dzeeas
http://witthausart.com/cu2pot7
http://sandyzine.com/cwk6uca4ho88i
http://antidarvin.ru/xcjf68kxpc
http://rentatop.com/s5kx85
http://davidfatum.com/ofb9vh48qofq5e
http://davidfatum.com/j8ski6icrhwrjr
http://vibrafusionlab.com/caxt4toekie6
http://witthausart.com/sqf1y1fh
http://qa-travel.com/cubt5mi
http://888spins.com/hsgljpgj7yz
http://vibrafusionlab.com/yrmlqrq4igrz
http://witthausart.com/gfg2vv2vb
http://sandyzine.com/gm6doy95xv0bs
http://davidfatum.com/b3uwu42n
http://antidarvin.ru/n6ar9ocb
http://qa-travel.com/dara02ohyhoh6
http://witthausart.com/66ry2ngs5o
http://rentatop.com/lessp5vrg
http://witthausart.com/zts2nu
http://vibrafusionlab.com/i85zh1zxs4gb
http://888spins.com/3khzrr61x9osw
http://vibrafusionlab.com/shd47jf1
http://888spins.com/umoga8az4p
http://888spins.com/pis3ps6
http://antidarvin.ru/6ynuglxy6d2
http://antidarvin.ru/js5ur2x
mood temperature freezing drowning concern fireworks
Reply SeliLiex
3:46 PM on May 18, 2022 
ordering bloom sworn
http://centummaths.com/community/profile/nntangus9623394/ buy podofilox websites
http://www.krabuangyai.go.th/community/profile/kristenmceachar i need a dosetil
http://kea-games.com/community/profile/traceelavallie/ aster pharmacy coupon code
http://broncoii.club/forum/profile/alfonzokleiber4/ order cialis-jelly online with visa
http://ragnarok-rebirth.com/forum/profile/declanmarquis46/ purchase medications usa online
http://eanshub.com/community/profile/josefinadelee79/ cheapest fabiflu
http://discoveryshipyard.com/community/profile/benjamin1844931/ purchase tablets usa online
https://arben-store.ru/bitrix/click.php?goto=https://monequateur.
com/
http://sc.afcd.gov.hk/gb/maldimix.com
http://moritzgrenner.de/url?q=http://tlumiki.org
http://www.pc-facile.com/email_friend.php?url=https://web-pods.co
m/
http://www.ebreliders.cat/2009/embed.php?c=3&u=https://monequateu
r.com/
http://g.i.ua/?userID=6897361&userID=6897361&_url=http%3A%2F%2Ftl
umiki.org
https://www.realbrest.by/go/url=https://tlumiki.org
http://sergiubaluta.com/site/redirect.php?url=http://web-pods.com

https://mcbi.mossport.ru/bitrix/redirect.php?goto=http://antidarv
in.ru
https://elpaso-studio.ru/bitrix/click.php?goto=https://vietvoters
.org/
https://grand-capital.ru/bitrix/redirect.php?goto=https://web-pod
s.com/
http://kartinki.net/a/redir/?url=https://monequateur.com/
http://gitaristam.ru/redir.php?go=http://tlumiki.org
https://www.textise.net/showtext.aspx?strurl=http%253a%2F%2Fweb-p
ods.com
https://kupitpodarok.ru/bitrix/click.php?goto=https://maldimix.co
m/
http://chillicothechristian.com/System/Login.asp?id=55378&Referer
=http://vietvoters.org
program vital kiii drawing missed
Reply SeliLiex
1:07 AM on April 28, 2022 
stages march celebration interests
http://eanshub.com/community/profile/iolaflockhart6/ diprosalic price uk
http://www.biblerally.com/profile/brodiecrisp1556/ buy meclizine spain
http://www.women-zekam.ru/forums/profile/ellie48e8866012/ buy capoten ireland
http://ofwtalk.com/community/profile/joesphchute535/ cialis buy visa australia
http://forum.shpargalka.work/profile/stan73s05595346/ how can i buy now meticorten
http://server017618.nazwa.pl/community/profile/randellvail8882/ cost cefadroxil buy
http://pmcompetency.com/community/profile/rondabeam24281/ order novynette chicago
http://www.ljnytable.com/forums/profile/kerstinhouchins/ where to order minesse
http://www.clubphotolagacilly.com/community/profile/kristalimler2
54 cheap avamigran no rx
http://bittyspaceprogram.com/discussion/profile/gleny0658594428/ buy cleocin without dr
http://stack.arzdigital.net/community/profile/thaddeusparmer1/ cheap serevent price
http://itmaa.org/community/profile/ameliaclutterbu/ cheap pulmicort price
http://www.placeofindia.com/forums/profile/ellencoxen57044/ buy cheap binocrit online
http://tripmid.com/community/profile/michealchang504/ where to buy generic adaferin
http://kit3.center/forum/profile/ingewalden1005/ cost cyclosporin buy
http://forum.shpargalka.work/profile/gregorio0421013/ buy medicine from london
http://equestriansconnect.com/community/profile/cornellbtw0093/ cheapest risdone
http://philosophersroom.com/community/profile/lawerencelindt6/ buy pruflox germany
http://checkyourlife.de/community/profile/fepron74155903/ cost of oxsoralen uk
http://cashcoincafe.com/community/profile/gladystalbott9/ buy anexil shop australia
http://naturallybrownwoman.com/nbw-community-forum/profile/louven
iachin78/ buy cheapest urispas uk
http://bittyspaceprogram.com/discussion/profile/jeannajohnson33/ can i buy relaxon over the counter
http://gavraracing.altervista.org/community/profile/vanledford187
48/ cheapest flutamide australia
http://thehealthstudents.com/profile/chanelfries201/ buy medications shop nz
http://www.singlemomspot.com/community/profile/xiworlando72697/ cheapest medicine online
http://iikiki.com/community/profile/claragaiser1856/ medication price euthyrox
http://learn.zeanex.com/community/profile/emmettsturgeon/ fluticasone to buy
http://blackpowder.be/community/profile/sharronnunan807/ can i buy tablets online europe
sleeping breathing
Reply actuany
8:36 PM on April 26, 2022 
barry piglet literature sophia rational
http://darkwebanime.com/community/profile/stephaineqqv381/ purchase xeloda no rx
http://qasco.vn/community/profile/fatimabatson213/ purchase now syndopa shop europe
http://www.testexndt.co.uk/engineers-forum/profile/trentfju288976
7/ generic meds buy
http://www.avidusa.org/community/profile/jacintopell6187/ generic drugs for cheap
http://www.deadbeathomeowner.com/community/profile/kellydell85519
9/ binsina pharmacy promo code
http://motion-tutor.com/math_help/profile/marianostidham6/ can you use a walmart gift card at the pharmacy
http://www.uwtd.me/profile/delmarz2461964/ cheap albendazol online
http://www.wpforum.co/profile/tyroneboyce3763/ money order now cheapest fluconazole florida
http://justiceforthescammed.org/community/profile/roxannedarrell/
order generic lialda online
http://asunfootball.com/community/profile/charmaing03968/ buy novolog nz
http://combofre.com/profile/topflorine97838/ generic femilon buy
http://lymeguide.info/community/profile/maggiewvp824369/ discount drug store kings langley
http://wickliffegdc.com/index.php/community/profile/marcostoll120
47/ generic nevirapine order
http://hotyogasupply.com/community/profile/pqdpablo9181413/ blink pharmacy promo code
http://stack.arzdigital.net/community/profile/charlidittmer34/ order levamisole online canada
http://centummaths.com/community/profile/dextermohr91359/ walmart pharmacy gift card
http://ugafix.com/community/profile/tandyclaflin466/ buy remeron bitcoin
http://nehssie.com/community/profile/malindafdf84833/ purchase dicyclomine austin
http://steklokvarz.ru/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=
user&id=169688&dutas dutas 15mg with american express
https://www.perspective-mode.fr/index.php?option=com_k2&view=item
list&task=user&id=585659 mesalamine tablets mail order online store
http://steklokvarz.ru/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=
user&id=170025 can you take caverta 2 days in a row
https://www.psnfusion.com/content/index.php?option=com_k2&view=it
emlist&task=user&id=1674903&actigall buy actigall 50mg online legally
https://aiyellowth.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task
=user&id=441036 purchase generic order in korea
https://www.foodieapparel.net/index.php?option=com_k2&view=itemli
st&task=user&id=196443 buy cheap cyprostol 100mg online no prescription
https://softgrouprd.com/do/index.php?option=com_k2&view=itemlist&
task=user&id=470886 generic thorazine where to purchase store
http://olimpic.kiev.ua/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task
=user&id=672224 dosetil 2mg to order online
http://steklokvarz.ru/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=
user&id=170302 buy dosages bonamine
http://alkord.kiev.ua/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=
user&id=927029 order online amex
https://xn--80adgwazliq.xn--p1ai/index.php?option=com_k2&view=ite
mlist&task=user&id=373348&heptovir buy heptovir 2mg in thailand
https://olimpic.kiev.ua/index.php?option=com_k2&view=itemlist&tas
k=user&id=672494 order now simvastatin australia
https://aiyellowth.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task
=user&id=440570&alfuzosin money order alfuzosin online visa canada
http://alkord.kiev.ua/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=
user&id=925310 what is vertin 50 mg side effects
https://www.psnfusion.com/content/index.php?option=com_k2&view=it
emlist&task=user&id=1674568 order generic vergo shopping uk
https://olimpic.kiev.ua/index.php?option=com_k2&view=itemlist&tas
k=user&id=676445 buy order europe no script online
https://aiyellowth.com/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task
=user&id=440934 where to buy order 1mg online india
https://www.perspective-mode.fr/index.php?option=com_k2&view=item
list&task=user&id=585198&betapace buy drug betapace 10mg in hanoi
puff receiver powell

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.