De Lachende Cavalier

Geschiedenis voor een breed publiek

BLOGBOEK

Alle Nederlanders waren helden

Posted on December 9, 2009 at 5:44 AM

De recente serie De Oorlog blikt elke zondagavond terug op de oorlogsjaren ’40-’45. In de jaren ’60 maakte historicus Loe de Jong ook een serie over de Tweede Wereldoorlog. Met minder nuance, maar met grote invloed.

Gepubliceerd op Nu.nl en Anno.nl (09-12-2009)


De Bezetting; deze televisieserie uit de jaren ‘60 gaf voor het eerst na de oorlog een overzicht van de gebeurtenissen in de bezettingstijd. Eindelijk werd het complete verhaal verteld over Nederland en haar burgers. Als historicus Loe de Jong op TV kwam met een nieuwe aflevering, was het stil op straat. Bijna iedereen volgde de serie en daarmee werd de kijk van De Jong op de Tweede Wereldoorlog de algemene waarheid.


Het beeld dat Loe de Jong over de bezettingstijd schetste, was nogal zwart-wit. Je was goed of je was fout geweest in de oorlog. De meeste Nederlanders waren volgens hem goed, dat wil zeggen anti-Duits en anti-fascistisch. En hoewel er wel wat protest tegen deze visie was, bleef dit jarenlang het overheersende beeld van Nederlanders op de oorlog.


De omslag kwam pas in 1983. Historicus Hans Blom sprak uit wat meer mensen dachten: mensen maken fouten, maar dat maakt ze niet meteen fout. De geschiedenis is complexer dan dat en geschiedschrijvers zouden daar meer oog voor moeten hebben.

Als gevolg kwam de Tweede Wereldoorlog in nieuw daglicht te staan.Hierin waren Nederlanders geen helden die rigoureus kant hadden gekozent egen de vijand. Ze waren mensen die deden wat hen het beste uitkwam en maar wat aanmodderden. Uit lijfbehoud, desinteresse of wisselende sympathieën bleken de meeste Nederlanders niet zwart of wit, maar grijs. De verzetshelden en de schurken verdwenen hierdoor langzaam naar de achtergrond.

 

 


Categories: Nu.nl, Anno.nl

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments