De Lachende Cavalier

Geschiedenis voor een breed publiek

BLOGBOEK

Lichtekooien en Asfalthoeren

Posted on December 17, 2008 at 5:16 AM

Straatprostitutie zorgt al eeuwen voor overlast. De oplossing volgens de Rotterdamse politie: een lokhoer op de Nieuwe Binnenweg.

 Gepubliceerd op Nu.nl en Anno.nl (17/12/2008)

   

Prostitutie was in de negentiende eeuw een bekend verschijnsel, vooral in steden met een soldatenkazerne. Nieuwe soldij werd onmiddellijk naar de dames van plezier gedragen. Zij hingen rond bij de kazernes en namende soldaten mee naar een steegje of naar huis. De jongens kregen daar heel wat voor terug. De minister van Oorlog klaagde in 1860 dat er toch echt iets gedaan moest worden. Meer dan dertien procent van de Nederlandse landmacht leed namelijk aan geslachtsziektes. Daar kon hij geen oorlogen mee winnen…


Niet alleen soldaten kregen syfilis. Ook nette burgermannen werden op straat verleid door Blonde Mina met haar roodgeverfde lippen. Om de mannen hier tegen te beschermen, maakte elke stad zijn eigen regels. Zo kwamen er verboden op onzedelijke kleding, op seks met minderjarige jongens en op het tippelen in de buurt van parken, scholen of concertgebouwen. De dames werden geregistreerd bij de politie en regelmatig gecontroleerd op geslachtsziektes. En wanneer ze niet mee wilden werken, ging oom agent staan posten om de klanten weg te jagen.


Na 1960 nam de overlast andere vormen aan. Door de komst van drugs en mannelijke pooiers steeg de criminaliteit. Veel steden veegden in de jaren tachtig de straten schoon en verplaatsten de straatprostituee naar een industrieterrein buiten het centrum. Daar kreeg zij een tippelzone en afwerkplek, zodat de gewone burger er geen last meer van had. En nu zet de politie dus lokhoeren in om de hardleerse stedelijke hoerenloper aan te pakken.

 


Categories: Nu.nl, Sp!ts

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments